Ciuma peruană şi începutul durerilor

La începutul lunii august a.c., Ministrul peruan al sănătăţii a făcut public că, în Peru, o epidemie de ciumă a dus la infectarea a 31 de persoane şi a cauzat moartea unui băiat de 14 ani.
Aceasta epidemie este cu atât mai stranie, cu cât survine la doar două luni după ce doi vulcani au erupt în munţii Anzi, mai precis în Guatemala şi Ecuador, autoritatile din America Centrală şi de Sud decretând stare de alertă. Cei doi vulcani sud-americani erup la doar la o lună şi jumătate după erupţia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda
Încă de pe data de 23 aprilie a.c., publicam pe blogul meu articolul : „Epistolia stinge mânia!„, articol scris în urma unui presentiment sumbru, apărut la puţină vreme după erupţia vulcanului Eyjafjallajokull, presentiment care mă făcea să cred că flagelurile Evului Mediu revin în actualitate.
“Este vorba de mânia lui Dumnezeu. Şi atunci, tragedia a început cu erupţia unor vulcani, eveniment care a dus la schimbarea climei :
Anumite schimbări climatice care s-au produs în Europa Occidentala (De ce Răsăritul ar fi fost scutit ?, n.n.) după 1 300, şi care au dus la repetate perioade de foamete, au avut ca rezultat ultim slăbirea rezistenţei organismului, apariţia şi extinderea în timp şi spaţiu a epidemiilor şi a unor boli mai uşoare. Enumeram aici: lepra ( care cunoaşte o explozie fără precedent în timpul Cruciadelor), malaria, variola, gripa (adusă din China şi atestată pentru prima dată în anul 1173), pelagra (Focul Sfântului Anton), ciuma neagră (venită din Asia în anul 1347)”.
Cum dintre toate epidemiile, epidemia de ciuma a fost cea mai dramatică, decimând practic o treime din populaţia Europei, acele vremuri de tristă amintire sunt îndeobşte marcate de această cumplită plagă:
„Pe lângă marile crize care au zguduit Biserica apuseană, secolul al XIV-lea se caracterizează printr-o serie de calamităţi şi flageluri cosmice : comete, eclipse de soare, inundaţii şi, mai ales, din 1347, groaznica epidemie de ciumă, «Moartea Neagră»” (vezi Epistolia Domnului nostru Iisus Hristos ce ne-a trimis-o Dumnezeu din cer).
Pentru oamenii de ştiinţă, acest focar peruan, apărut spontan în plină epocă a triumfului antibioticelor, reprezintă o adevarată surpriză, de vreme ce se ştia că ciuma fusese demult eradicată. Nu şi pentru alţii, care au văzut în aceasta concentrare de evenimente din ultima vreme o perioada critică de instabilitate, de “început al durerilor „(Matei, 24. 8). S-a reaprins oare mânia lui Dumnezeu? Vor reveni oare flagelurile din Evul Mediu?
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s